VÄLINEET

Telemark-välineiden hankinta voi olla melkoinen viidakko. Nahkamono? NTN? 75mm? Eri järjestelmät tai loputtomat suksivaihtoehdot saavat helposti pään pyörälle.

Välinehankinta on aina kokonaisuus. Aloita miettimällä omaa hiihtoasi, tarpeitasi ja sitä käyttöä, johon välineet tulevat. Kartoita eri vaihtoehtoja. Ole itsellesi rehellinen myös vauhdin ja taitotason suhteen. Toisaalta, esimerkiksi yksi suksipari ei välttämättä pysty kattamaan kaikkia tarpeita ja silloin voi olla perusteltua hankkia eri välineitä erilaisia käyttötarkoituksia varten.

Ensimmäiset välineet

]os hankit ensimmäisiä välineitä ja kokemusta ei ole, hinta saattaa olla määräävä tekijä. Tämä on täysin hyväksyttyä. Alkuun pääsee millä välineillä tahansa. Telemark-välineiden tarjonta on melko rajallista ja valmistajien hinnat ovat pienistä valmistusmääristä johtuen, erityisesti monon ja siteen osalta, korkeita. Käytettyjä välineitä on suhteellisen hyvin eri myyntipalstoilla.

Kokemus

Mikään ei voita itse hankittua kokemusta. Testaa erilaisia välineitä aina kun se on mahdollista vuokraamalla, lainaamalla tai vaikka vaihtamalla välineitä laskukaverin kanssa muutaman mäen ajaksi. Myös virallisia välinetestausmahdollisuuksia pyritään järjestämään kauden mittaan. Kysele muiden kokemuksia, mutta muista, että se mikä on hyvä yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Asiantunteva myyjä voi olla kultaakin kalliimpi. Kun tarve on hyvin kartoitettu, sopivan paketin kasaaminen on lopulta helppoa.

JAA