Telemark – Tekniikka

Telemark-hiihdon erottaa alppihiihdosta erilainen käännöstekniikka, jossa etusuksi johtaa käännöstä ja takajalan kantapää on vapaa nousemaan suksesta. Telemark-vaihdon perustana on tasapainoinen perusasento.

Lajin vahvuutena on kautta aikojen pidetty luonnollista liikettä, rytmiä sekä pehmeyttä, joiden avulla laskija sopeutuu maastoon ja olosuhteisiin. Telemark-hiihtoa pidetään yleisesti fyysisesti raskaana, mutta oikean tekniikan löytyessä laskeminen muotoutuu luonnolliseksi ja nautittavaksi tavaksi liikkua lumessa. Tällöin lajin fyysisyyden merkitys pienenee huomattavasti.

Telemark-hiihdon tekniikan suhteen on olemassa sekä alueellisia että ajallisia suuntauksia. Yhtä oikeaa asentoa tai tekniikkaa ei välttämättä ole. Yleisenä lähtökohtana voidaan pitää sitä, että telemark-tekniikka on oikeaa silloin, kun se tuntuu helpolta ja hyvältä. Erilaisia tekniikoita voi myös soveltaa erilaisiin olosuhteisiin – asentoa muuttamalla laskija voi sopeutua vallitsevaan maastoon sekä lumen määrään ja laatuun.

Jaa