Suunto Spartan Ultra – Ambit3 Peakin korvaaja?

In testi by Juha LaulumaaLeave a Comment

Ulkoilmaliikkujien piireissä suosittu urheilukello Suunto Ambit3 Peak alkaa olemaan piirun verran vanhentunut. Kun Suunto julkaisi Spartan -urheilukellomallistonsa alkuvuodesta 2017 niin nappasimme malliston lippulaivan, Spartan Ultran, testattavaksemme ja verrattavaksi Ambit3 Peakiin. Kello kulki mukanamme kevättalven laskuhommissa sekä kesän aikana useissa muissa urheilulajeissa. Testasimme kelloa pääasiassa omalle lajille (telemark) ominaisten ominaisuuksien nojalla emmekä kiinnittäneet huomiota tässä testissä esimerkiksi kellon syketoimintoihin tai vaikkapa synkronisointiin älypuhelimen kanssa

Spartan on tyylikäs. Kello näyttää vakuuttavalta ja tuntuu hyvältä ranteessa. Vaikka painoeroa Ambit3 Peakiin on “vain” noin -10 grammaa niin kello tuntuu käytettäessä huomattavasti kevyemmältä. Ranneke on pehmeämpi ja tuntuma ranteessa on parempi. Vaikka kello on lajityypilleen uskollisesti isohko, niin Spartan Ultra ei heilu ranteessa kovassakaan menossa. Ja kun ranneke myötäilee mainiosti ranteen muotoja niin kellon unohtaa helposti käteen. Spartania kantaa mielellään kädessä arkenakin ja se kelpaa niin rippijuhliin kuin baaritiskille. Muotoilu on onnistunut.

Näyttö Spartanissa on erinomainen. Se toimii niin hämärässä kuin kirkkaassa auringonpaisteessakin. Käyttöliittymän visuaalinen ilme on myös onnistunut ja graafisesti kellotaulu on miellyttävä sekä nykyaikainen. Kosketusnäytöstä voi olla montaa mieltä. Kotisohvalla se on ihan kiva, mutta maastossa, hanskat kädessä tai vesisateella kosketusnäytön funktio ja toiminnallisuus tuntuu turhalta. Tietyssä suhteessa Ambit3:n viisi paininnappia on parempi ja selkeämpi vaihtoehto kuin Spartanin kolme. Jotenkin tuntuu, että hankalissa olosuhteissa kellon käytettävyydessä on menty jopa hieman huonompaan suuntaan. UI:n suhteenkin kehitettävää olisi. Esimerkiksi Spartanin aivan älytön valotoiminto, joka menee automaattivalintaisena turhaa päälle tai sitä ei saa manuaalivalintaisena päälle ilman näytön lukituksen poistamista. Myös automaattinen askelmittari, jota ei saa pois päältä, pitää huolen, että askeleet tulee päivittäisen liikunnan kannalta huomioitua ja ilmoitettua myös vuorilla liikkuessa. How cool is that! (pun intented).

Jos Ambit3:sta vaivaa välillä GPS:n käynnistymisen hitaus, niin tätä ongelmaa ei Spartanissa ole. GPS on todella nopea. Urheilutilaa startatessa GPS ilmoittaa signaalin löytyvän käytännössä aina välittömästi ja katveiden jälkeen kello nappaa heti kiinni signaaliin. Ambit3 saattaa etsiä signaalia käynnistettäessä kauankin ja katveiden jälkeen reitti hyppää hetkeksi minne sattuu. Toisaalta, Spartanin GPS:n tarkkuus jää vähän epämääräiseksi. Välillä kello träkkää todella hyvin ja välillä – valinnoista riippuen – epäloogisen epätarkasti. 10 sekunnin tallennusvälillä Ambit3 on parempi, mutta 1s tallennusvälillä taasen Spartan seuraa liikkeitä paremmin. Jokin GPS:n softaamisessa ei ole ihan loppuun asti mietitty tai kehitetty, koska Spartanin GPS toimii paremmin asetuksella “hyvä” verrattuna tarkkuuteen “paras”. Mene ja tiedä että miksi… Korkeusmittaamisessa eroja Ambit3:een ei löytynyt, molemmat toimii tämän suhteen hyvin ja suhteellisen identtisesti. Omien reittien seuraaminen ja navigoinnin käyttäminen kelloissa toimii molemmissa samoin hyviksi todetuin keinoin.

Spartan kuluttaa akkua suorituksen aikana hieman enemmän kuin Ambit3. Tämä johtunee näytöstä. Spartanin akku tuntuu välillä kuluvan myös kun se on levossa eli pois ranteesta paikoillaan. Testissä 1vrk:n aikana Ambitin akkulataus pysyi levossa 100%:ssa kun Spartan valutti akkua jostain syystä 100%:sta 95%:iin. Välillä taas vaikutti että akku ei kulunut. Vähän jäi mysteeriksi, että mistä tämä johtuu. GPS päällä, suorituksen aikana ja viimeisimmillä päivityksillä, Spartan lupaa käytössä pisimmäksi akunkestoksi 140h kun Ambitissa tämä on 200h. Eli akunkestoa on uhrattu tiettyjen ominaisuuksien saavuttamiseksi tai sitten kelloa ei ole saatu kunnolla optimoitua.

Suunto on julkaissut ladattavaksi softa- ja firmwarepäivityksiä (joilla parannetaan käyttöominaisuuksia, akunkestoa sekä GPS:n toimintaa) Spartanille säännöllisesti ja kun ensimmäiset versiot saivat ristiriitaisia vastaanottoja niin koko ajan on menty parempaan suuntaan. Todennäköisesti pikkufixejä tippuu säännöllisesti vastaisuudessakin.

Spartan ei ihan tunnu lunastavan sitä ajatusta että se olisi varsinainen parannettu kehitysversio Ambit3:sta. Pikemminkin sama karkki uudessa pussissa. Ominaisuuksiltaan kellossa ei oikeastaan ole juurikaan mitään merkityksellisesti uutta kuin selkeästi parempi/erilainen näyttö, miellyttävämpi design ja kello tuntuu paremmalta kädessä. Joissain käyttöliittymällisissä yksityiskohdissa sekä esitystavoissa on parannusta, mutta ne eivät ole niin olennaisia, että niitä tuntuisi varsinaisesti kaipaavan. Jos akunkesto olisi selkeästi parempi ja ominaisuuksissa olisi selkeää innovatiivisuutta niin Spartan korvaisi erinomaisesti Ambit3:n, Nyt jää vähän tyhjä tunne. Kello on toki erittäin miellyttävä ulkosesti ja fyysisesti ja sille löytyy varmasti oma käyttäjäkuntansa. Ja vaikka pieni raa’an Satsuman maku suuhun jääkin niin Spartan kuitenkin tekee perustasolla hyvin sen mitä pitääkin, eli GPS-seuranta toimii, akunkesto ja käyttökokemus on ok. Jos evä vähänkään heilahtaa ”no hitto miksei” -oloisesti kellon suuntaan niin hankinta vuorille tai muuhun liikkumiseen on varsin hyvin perusteltua – varsinkin, jos hinta ei ns. tunnu missään.

Kuvat: Juha Laulumaa

JAA

Leave a Comment